Vernisaj - Ana Eliza Ciorănescu, 15 oct. 2022

 

     Sâmbătă, 15 octombrie, am avut deosebita plăcere și onoarea de a vernisa expoziția doamnei pictor Ana Eliza Ciorănescu, ocazie cu care îmi doresc să îi mulțumesc încă o dată pentru încredere, fiind momentan, un istoric de artă în devenire. 

Așa cum am spus și la vernisaj, aș putea aborda un discurs științific, prin intermediul căruia să vă explic metoda lui Panowsky, prin care un tablou poate fi analizat din perspectiva preiconografică (ce se vede), din perspectiva iconografică (interpretarea) și din perspectiva iconologică (contextul), aceasta reprezentând instrumentul principal de analiză al unui istoric de artă. De asemenea, aș putea analiza tehnicile utilizate sau acuratețea fizionomiei personajelor din tablouri etc. Însă, cred cu tărie că cel mai bun discurs pe care îl pot aborda este acela centrat pe lucrul care m-a impresionat cel mai mult atunci când am văzut tablourile doamnei pictor Eliza Ciorănescu: emoția!

 

Doamna Eliza Ciorănescu mi-a mărturisit faptul că nu se folosește de un model atunci când pictează, ci de propriile amintiri, de imagini văzute de dumneai, care au impresionat-o într-un mod atât de profund încât i-au rămas întipărite în minte, dar, mai ales, în suflet. Poate tocmai din acest motiv reușește să surprindă atât de bine emoția. Consider că este superputerea artistului nostru, căci fiecare pictor are o astfel de superputere, emoția și modul prin care doamna Ciorănescu se joacă cu culorile, se folosește de cromatică pentru a da viață tablourilor.

Doamna pictor Ana Eliza Ciorănescu reușește să surprindă emoția sub orice formă: galbenul cald al toamnei care pare să te îmbrățișeze cu ultimele raze ale soarelui; căldura caselor dintr-un anotimp neprietenos ca iarna, aspect contrastat de emoția bucuriei, transmisă de copiii dornici de joacă; culorile vii ale florilor și ale naturii, elemente care ne amintesc de frumos și trăirile iubirii ș.a.m.d.

Doamna Ana Eliza Ciorănescu m-a impresionat, încă o dată, prin faptul că nu este doar un pictor, ci un artist complet și complex, fiind și un om al muzicii și al literaturii. Am avut plăcerea de mă delecta cu poeziile scrise de dumneai, de o sensibilitate aparte. Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că în cărțile sale de poezie găsim și arta cuvântului, dar și multe fotografii cu tablouri de-ale dumneaei.

Încă o dată, îmi doresc să îmi exprim recunoștința pentru faptul că am putut lua parte la acest vernisaj și pentru șansa de a spune câteva cuvinte în acea seară deosebită! De asemenea, pentru faptul că am avut onoarea de a deschide această expoziție, alături de doamna arhitect Milița Sion și de profesorul Ovidiu Constantin Cornilă, scriitor și președintele Uniunii „Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania. 

       Pentru cei interesați de lucrările doamnei pictor Eliza Ciorănescu, vă stau la dispoziție pe adresa de mail (pe care o găsiți pe blog), dar și pe social media, pentru a vă pune, ulterior, în contact cu dumneaei. 

    O onoare să vă cunosc pe dumneavostră, Ana Eliza Ciorănescu, pictorul, artistul, scriitorul, muzicianul, omul... Cu toată admirația din lume, vă mulțumesc pentru tot!