ARCHI/FACES

          Joi, 27 aprilie. Zi destul de mohorâtă în București, cu dușuri răzlețe de ploaie și cu aglomerația aferentă pentru astfel de zile. Am avut cursuri și multă treabă prin oraș toată ziua, urmând ca spre seară să ajung la sediul filialei București a Ordinului Arhitecților din România. Pentru a mă încadra în timp, m-am suit în fugă în primul metrou și am căutat un alt mijloc de transport care să mă lase cât mai aproape de locația OAR, identificată pe Google Maps. Am ajuns destul de agitată, fericită că am reușit să fiu punctuală. Mă dureau picioarele destul de tare, astfel încât să gândesc că după eveniment voi lua un uber spre casă.

         Vi se pare un scenariu cunoscut? Sunt convinsă că aveți și voi astfel de zile în care, la propriu, nu vedeți pe unde mergeți. 

          A fost necesar să ajung la vernisajul expoziției ARCHI/FACES, căci despre acest eveniment este vorba, pentru a-mi da seama că, în goana zilei care aproape trecuse, nu văzusem mai nimic din ce oferă Bucureștiul, chiar dacă parcursesem mulți kilometri. Ce s-a întâmplat acolo mi-a schimbat cu totul dispoziția, m-a făcut să uit de oboseală și, mai mult decât orice, să-mi doresc să plec pe jos spre casă, pentru a încerca să văd orașul din perspectiva Rodicăi Săvulescu. Lucru foarte greu...

         M-am plimbat pe străduțele înguste cu case vechi, până la lăsarea întunericului, și parcă toate intrările, porțile și ferestrele, atât de diferite între ele, prindeau viață și aveau fețe, așa cum văzusem în expoziția de la care plecasem.

        Dacă doriți să vedeți o perspectivă ludică asupra orașului, vă invit să vizitați luni, pe 9 mai,între orele 10 și 16, expoziția ARCHI/FACES, de la OAR București (Str. Sf. Constantin, 32) și să descoperiți în interviul de mai jos cine, și cum, crează fețele jucăușe ale Bucureștiului.

Sursă foto: Alexandru R. Săvulescu

        Rodica, te consider un om frumos, cu viziune, care contribuie la îmbunătățirea societății în care trăim prin creația sa, artă în adevăratul sens al cuvântului, pentru că acolo unde se întâlnește viziunea cu creativitatea, și acestea sunt exprimate, totul devine artă pură. Așa că, Rodica Săvulescu, în primul rând, ce ne poți spune despre tine? Cum ți-ai dat seama că asta e pasiunea ta și cum ai ajuns să o transformi în realitate? În definitiv, cine este „fața” din spatele fețelor?

            Îți mulțumesc frumos pentru complimente, și eu apreciez foarte mult activitatea ta. M-aș bucura ca proiectul ARCHI/FACES să aibă o contribuție cât de mică la îmbunătățirea relației pe care o avem cu patrimoniul construit.


           Ca să îți răspund la întrebarea legată de pasiunea mea pentru ilustrație, m-am „învârtit” mereu în zona creativă, dar mult timp mi-a fost mai dificil să pun punctul pe i, așa că traseul până în acest punct a fost un pic mai întortocheat. Deși am desenat/ bricolat dintotdeauna, nu am privit decât destul de târziu domeniul artistic ca pe o opțiune de carieră.


           Pentru că îmi plăcea să scriu, să fac cercetare și să îmbin totul cu o doză de creativitate, am urmat Facultatea de Comunicare și Relații Publice la SNSPA și am continuat să studiez științele comunicării o vreme îndelungată, iar traseul meu profesional s-a îndreptat spre jurnalism, publicitate, cercetare academică. Un timp chiar am predat full time publicitate și materii conexe în cadrul SNSPA, unde mai păstrez o colaborare și în prezent.


           Totuși, pe lângă activitatea profesională „oficială”, am avut constant proiecte personale în care mi-am exersat abilitățile de ilustrație și design – în 2006 am inițiat un proiect de upcycling creativ, BURP, am creat ilustrații sau obiecte de design (pentru brand-uri precum ING Bank, Samsung sau Nivea), am făcut mereu fotografii etc. În timp, observând că zona artelor vizuale devine tot mai importantă pentru mine și totuși traiectoria profesională nu o cuprinde în mod satisfăcător, am studiat Arte și Design Textil la UNArte, pentru că simțeam nevoia de a mă dezvolta mai mult în această direcție. Absolvirea masteratului de Arte Textile Ambientale a fost momentul în care am luat decizia să mă concentrez mai aplicat pe zona artistică, pe care îmi doresc să o integrez tot mai mult în viața mea profesională.

 

 

 

       Dacă am aflat câteva lucruri despre tine, mi-aș dori să aflu mai multe despre proiectul tău.

       Este ARCHI/FACES proiectul tău de debut?

         ARCHI/FACES este un proiect de ilustrație (cu o tentă de activism) în cadrul căruia ilustrez personaje inspirate de clădiri de patrimoniu sau de diverse alte detalii de arhitectură, apelând la fenomenul pareidolia – tendința de a interpreta elemente abstracte sub forma unor obiecte cunoscute sau a unor fețe umane.

  

       Cred că ARCHI/FACES poate fi considerat proiectul meu personal de debut, deși mai degrabă aș spune că BURP este prima mea experiență artistică de amploare. Creat împreună cu o prietenă în 2006, acest proiect a pornit tot de la o serie de personaje - de data aceasta sub formă de obiect, prin care propuneam un soi de „comentariu social”. Sub forma unor personaje interesante, BURP a avut ca punct de pornire ideea de upcycling și reciclare creativă, fiind un proiect care se baza în principal pe crearea de obiecte din materiale reutilizate, pe folosirea unor resturi de materiale provenite din industria prelucrătoare de piele și pe recondiționarea creațiilor, pentru a le prelungi viața.


       Pe lângă BURP - care a fost un proiect de amploare, ce s-a întins pe o perioadă de aproximativ 5 ani - am avut de-a lungul timpului o serie de participări la expoziții de grup, cu diverse proiecte de ilustrație sau obiect textil.


        În 2015 am prezentat seria Paper Dolls la expoziția Mesaj 2015, desfășurată în Brașov, ca invitată a lui Mihai Alexandru-Pateco, alături de Liviu Butnariu și de Alexandru Radu Săvulescu. În 2020, la absolvirea masteratului la UNArte București, am expus proiectul Arhive subiective în UNAGaleria, alături de colegii din cadrul secției de Arte Textile Ambientale.


        Totuși, așa cum spuneam mai sus, ARCHI/FACES este prima mea expoziție personală, un proiect de suflet la care am lucrat cu foarte mult drag și pe care mă bucur că l-a primit și publicul foarte bine. Deși expoziția ARCHI/FACES de la OAR București a avut o mai mare amploare, câteva dintre personajele #ArchiFaces și-au făcut debutul în lume anul trecut, în cadrul evenimentului Dâmbovița Delivery. 

         Spune-mi câteva cuvinte despre procesul de creație și despre cum ajunge o idee să capete o față (ieși special să cauți idei, vezi ceva interesant și capătă pe loc o formă sau faci poze și te gândești uilterior, in ce moment al zilei preferi să lucrezi, ai tabieturi legate de proiect?)

           Am descoperit de-a lungul timpului că pentru mine procesul de creație nu este neapărat liniar, iar complexitatea vieții de zi cu zi nici nu îmi permite să îi ofer un cadru prestabilit în care să se desfășoare. Așadar, las mult loc inspirației și mă bucur de întâmplări fericite în acest proces, în loc să creez constrângeri în jurul lui. Încerc să nu mă împiedic foarte tare nici de tabieturi 😊 Deși recunosc că prefer să lucrez în liniște, pentru a putea să mă dedic în totalitate muncii pe care o fac. Ceea ce înseamnă că telefonul este de obicei în silent mode, în ciuda tendinței noastre actuale de a fi always on.


        Cele mai multe fotografii pentru proiectul ARCHI/FACES sunt făcute în plimbări alături de Zora, cățelușa mea, pentru că acestea sunt ocaziile în care străbat orașul fără a alerga neapărat către o întâlnire, fără a mă înghesui cu alți călători prin mijloacele de transport în comun și fără a fi constrânsă de limite de timp. Sunt într-adevăr foarte recunoscătoare pentru aceste momente!


          Pentru că privesc cu atenție detaliile arhitecturale, de cele mai multe ori se întâmplă pur și simplu să observ o alăturare de elemente care îmi inspiră un personaj – iar de acolo lucrurile sunt simple: surprind cadrul în fotografie, apoi ajung acasă și mă apuc de ilustrație. Ce pot spune este că nu fac aproape deloc schițe pentru acest proiect – dar îmi iau niște timp înainte pentru a crea povestea din spatele ilustrației. După câteva zile în care am jonglat cu idei și am lăsat fotografia să mă inspire, personajul se desenează aproape de la sine – eu sunt acolo doar pentru a uni liniile între ele și pentru a umple formele de culoare 😊


          Nu pot spune că am neapărat un moment al zilei în care prefer să lucrez, dar ilustrațiile sunt mai degrabă un proiect pentru partea a doua a zilei, după job, când rămân uneori până târziu în noapte să desenez. La fel, îmi rezerv adesea weekend-urile sau orice alt moment liber pentru a desena, pentru că, așa cum se întâmplă adesea, am mai multe idei decât timp disponibil pentru a le pune în practică. 

 

     Ce crezi că aduce nou proiectul tău și de ce ar trebui să ia publicul contact cu creația ta?

       Proiectul ARCHI/FACES spune o poveste alternativă despre oraș, dând o nouă față (la propriu și la figurat) clădirilor de patrimoniu și altor elemente de arhitectură. Cred că noutatea adusă de proiect constă în crearea unui discurs un pic diferit de ceea ce se întâmplă în mod uzual când ne referim la protejarea patrimoniului. În plus, cred că iese în evidență și prin acest mix de educație și entertainment, care îl aduce mai aproape de categorii de public diverse, ce pot interpreta mesajul pe diferite niveluri.     

       E evident că ceea ce faci are profundă legătură cu protejarea patrimoniului urban. În acest context, ce ar trebui să știe lumea în plus, ai un mesaj pentru noi? De ce e important să protejăm patrimoniul, din punctul tău de vedere?

              Într-adevăr, proiectul a pornit de la interesul meu pentru patrimoniul construit - pe care mi se pare esențial să îl protejăm, fiind parte din identitatea noastră. Este vorba despre o moștenire culturală care ne oferă motive de admirație, de inspirație și ne deschide portițe de dialog cu vremuri trecute și cu personalități fascinante. Pentru mine este o reală bucurie să descopăr clădiri vechi sau diverse alte obiecte vintage și să îmi imaginez poveștile lor – nu cred că mă voi plictisi vreodată de aceste lucruri.


             De exemplu, Bucureștiul are peste 2000 de imobile clasate ca monumente de arhitectură - dar de multe ori trecem pe lângă ele fără a le mai observa, în graba noastră uzuală. Și nu doar aceste clădiri considerate în mod „oficial” valoroase au lucruri interesante de transmis – sunt numeroase zone ale orașului în care te poți pierde cu orele, admirând poveștile caselor vechi și descoperind tot felul de elemente pe care poate le vezi pentru prima dată, chiar dacă ai trecut pe lângă ele de sute de ori.


             Starea de degradare în care se află multe clădiri istorice ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne facă să acționăm – iar pentru mine, această acțiune s-a tradus în ilustrații care spun o poveste alternativă și care atrag atenția asupra elementelor de arhitectură, pentru a le da o nouă față și a le aduce mai aproape de publicul larg. Cred că primul pas este acela de a conștientiza frumusețea și valoarea lucrurilor care ne înconjoară – apoi, sper eu, protejarea lor va veni de la sine, ca un pas absolut natural.

 

        Sunt convisă că mulți adoră lucrările tale, iar eu, cu siguranță, sunt una dintre aceste persoane. Așa că poate mai sunt și alții care se întreabă dacă urmează și un album?

        Mulțumesc pentru susținere! Să știi că am primit aceeași întrebare și de la alte persoane, așa că voi lua în calcul această idee. Inițial îmi propusesem să transform proiectul ARCHI/FACES într-o carte pentru copii, pentru a le stimula imaginația și a le propune un mod mai creativ de a vedea orașul - dar cine știe ce formă va lua până la urmă?

       Ai alte proiecte viitoare despre care ne poți spune mai mult? Va exista și ARCHI/FACES II?

         Proiectul ARCHI/FACES va continua cu siguranță – sub ce formă, încă nu știu exact, dar asta este și partea cea mai interesantă, în opinia mea 😊 Voi continua să postez ilustrațiile pe contul de Instagram @RodiSketches, cu hashtag #ArchiFaces, așa că vă aștept acolo dacă vreți să fiți la curent cu noutățile.


        Cât despre alte proiecte – în agendele mele stau multe idei care așteaptă cuminți să fie aduse în fața voastră. Veți afla despre ele imediat ce se materializează 😊

     Îți mulțumesc foarte mult pentru interviul acordat!


      Și eu îți mulțumesc ție pentru susținere și te felicit pentru ceea ce faci <3