24 de filme despre artă și artiști

 1. Luchian
 2. Why beauty matters?
 3. Agonie și extaz
 4. Renoir
 5. Rubens
 6. Hermitage: The power of art
 7. Corneliu Baba
 8. Goya’s ghosts
 9. Rembrandt
 10. Frida
 11. Constantin Brâncuși - La Collone ou la Leçon sur l`infini
 12. Capturing a moment
 13. Pollock
 14. Fata cu cercel de perlă
 15. Final portrait
 16. Mr Turner
 17. Modigliani
 18. Caravaggio. The soul and the blood
 19. Klimt
 20. Muzeul Prado
 21. Botticelli, Florența și Familia de Medici
 22. Lautrec
 23. Palazzo Vecchio
 24. Edgar Degas

          În fiecare an, la începutul lunii decembrie, primesc un calendar advent, creat de mama, special pentru mine. În 2022, în cele 24 de zile premergătoare Crăciunului, am găsit câte un bilețel, pe care era trecut un film, urmând să îl vedem seara. Filmele alese au fost pe subiecte ce țin de istoria artei, despre artă și artiști, despre estetică, documentare sau filme artistice, pe care aș vrea să vi le fac cunoscute:

      Așa cum vă spuneam mai sus, unele sunt documentare, altele sunt filme artistice mai vechi – și de neratat – cum ar fi celebrul „Agonie și extaz”, realizat în 1965 după romanul omonim al lui Irving Stone, despre viața lui Michelangelo, sau mai noi – „Fata cu cercel de perlă”, „Frida”, „Klimt”, realizate în anii 2000.


       În ce privește documentarele, vă recomand două surse importante: platforma ARTE, unde puteți găsi gratis mii de documentare, filme de artă, concerte, subtitrate în engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană și documentarele de artă de la Happy Cinema, pe care le puteți viziona timp de 24 de ore, contra sumei de 19 RON.


       De asemenea, pe Netflix există o serie interesantă despre marii pictori ai lumii: „The Greatest Painters of the World” - dar despre care voi scrie un articol în viitor.


      Vă doresc o călătorie minunată în lumea artelor și a universului artiștilor!