19.09.2022

Balcic...

Se știe că demult, cândva, această țară a noastră a avut o regină foarte iubită de poporul ei, implicată în problemele țării, care deveneau și ale ei, iubitoare de tradiția românească, fermecătoare prin devotamentul față de oamenii ei. Pe această Regină o chema Maria, iar astăzi vă voi spune o mică poveste despre ea și despre un loc pe care l-a iubit foarte mult: Balcic.

      V-am promis o poveste despre o regină și castelul său, așa că trebuie să știți, încă de la început, că acesta a fost materializarea dorințelor ei și chiar și a personalității sale complexe. Regina noastră avea o fire curioasă, ambițioasă, deschisă către nou și un temperament dinamic. Astfel, întreaga reședință pune în valoare personalitatea Reginei Maria, regăsind aici o împletire de stiluri arhitecturale, elemente orientale, câteva naționale, fiind pusă în evidență originalitatea acestui stil eclectic. Construit în deceniul 3 al secolului XX, Palatul nu reprezintă singura atracție de la reședință. Acolo se găsește și un minaret, grădina botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă și mai multe vile rezidențiale.

       Acest oraș se află astăzi în Bulgaria, dar între anii 1913-1940, zona în care el se află, Cadrilaterul, a aparținut României. Mi-ar fi făcut plăcere să pot încadra articolul de astăzi, despre frumosul castel, la rubrica „Locuri din România”, însă, îmi dau seama că nu contează unde se află sau cărui stat modern îi aparține, ci contează că există! Contează că putem vedea cu ochii noștri o parte a trecutului nostru recent!

       Grădina Botanica este atracția principală, probabil, sau, cu siguranță, este lucrul care domină domeniul, cel care ne aduce cu gândul la un paradis, cu ape și flori din cele mai frumoase. Aici se găsesc peste 3000 de specii de plante și cactuși. „O casă albă cu acoperiș turtit și cu picioarele aproape în mare, o casă împresurată de prispe de piatră, care treptat, treptat să fie schimbate într-un rai de flori”.                                                         Regina Maria

        Cu toate acestea, domeniul de la Balcic nu este impresionant neapărat printr-o arhitectură grandioasă sau prin clădiri impunătoare, ci mai degrabă, prin faptul că ni se arată ca un colț de rai, pe care Regina a reușit să îl aranjeze astfel, după propriul plac. Chiar aceasta afirma „Balcicul pentru mine a devenit un colţ de linişte şi odihnă, unde mă duc să-mi împrospătez sufletul şi trupul. Balcicul este casa mea de vis, inima mea.” Și într-adevăr, dacă cunoaștem cât de puțin despre Regina Maria a României, vom putea vedea cu ochiul liber o parte din „inima ei” la Balcic.

          Povestea de „dragoste” dintre Regina Maria și Domeniul de la Balcic este una tare specială, putem spune…dragoste la prima vedere „Am avut ca o simţire că locul acesta mă aştepta dintotdeauna pe mine, ori trăisem totdeauna în aşteptarea lui”. Iar această dragoste a fost atât de puternică, încât Maria și-a dorit ca inima ei să fie depusă la Balcic după moartea sa. Iar acest lucru s-a întâmplat parțial, căci, între 1938 (când a murit Regina Maria) și până în 1940 (când Cadrilaterul a fost pierdut de România) lucrurile s-au întâmplat după dorința sa. Din 1940, inima ei a fost mutată la Castelul Bran. Din 1974 a fost adusă la București, făcând parte din tezaurul național al Muzeului Național de Istorie a României, iar din 2015, a fost mutată la Peleș.


       Regina Maria a fost, este și va fi un simbol al României și mă bucur că am posibilitatea de a vedea, astăzi, o mică parte din „inima ei”, Balcic.


       Pentru mai multe informații despre viața acesteia, puteți accesa site-ul:https://reginamaria.org/


       Citatele au fost preluate din „Casele mele de vis”.

Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: