12.07.2022

CHINA...

Locul unde am invățat că orice cultură este specială, că orice miros poate avea o semnificație, că fiecare culoare reprezintă altceva...un loc al magiei...

    La aproximativ 7000 km depărtare de București se află capitala unui stat foarte controversat din cauza regimului său politic sau din alte motive, însă, cu o cultură și o istorie impresionantă, care m-a fascinat din totdeauna: CHINA. Tocmai pentru că este atât de departe de noi și pentru că, momentan, contextul internațional este unul delicat, deci vizitarea acestui spațiu este mai dificilă, am ales să vă povestesc în articolul de azi despre experința mea în urma celor două călătorii în această țară. Cu alte cuvinte, până reușiți să vedeți prin intermediul ochilor voștri acest colț de lume, complet diferit de ce cunoaștem noi, încerc să îl aduc pe el mai aproape de voi.

         Am avut norocul să am cele două experiențe prin intermediul Corului Allegretto din care am făcut parte 15 ani, fiind invitați la un festival internațional. Și dacă tot am menționat acest lucru, mă voi lega puțin și de experiența festivalului, care m-a ajutat să interacționez cu sute de copii din toată lumea, să văd mentalități diferite, tipuri diverse de disciplină... să văd cum o parte semnificativă dintre copiii reprezentanți ai unor țări asiatice erau extrem de organizați, de disciplinați, de cuminți, de atenți, cum cei din Australia erau foarte energici și relaxați, în același timp, tonici, cum cei din Africa erau foarte colorați și vioi, plini de ritm și de energie, cum ritmurile celor din Orient erau magice... a fost foarte interesant să observ atâta diversitate și o atmosferă atât de vie...


         De asemenea, impresionantă a fost și vizitarea unui ”Palat al Copiilor” din Tianjin, care, cu siguranță, nu avea legătură cu ce avem noi în România: multe etaje, organizate pe domenii, săli pentru orice activitate artistică, sportivă sau culturală, dotate cu echipamentele necesare, computere, table inteligente, echipamente sportive necesare copiilor, instrumente muzicale, dotările necesare pentru sălile de pictură, săli de mese, vestiare, iar toate acestea se aflau într-o condiție excepțională și o curățenie pe măsură. Închizând paranteza despre festival și despre educația și disciplina chineză, mă întorc la a vorbi despre ce m-a impresionat cel mai mult din punctde vedere cultural.

       Beijing-ul este special, păstrează, parcă, ceva din China Antică, în ciuda faptului că este o capitală cosmopolită, definită de elemente de modernizare și tehnologie avansată, însă ceva din acest oraș m-a ajutat să mă transpun mai ușor în acea Chină pe care mi-o imaginam, copil fiind, când mă uitam la Mulan sau Kung Fu Panda. Cu un minim exercițiu de imaginație, acele idealuri despre ce a fost China cândva din punct de vedere cultural, artistic și istoric, devin realitate.

       Înainte de a vorbi despre obiectivele culturale, vreau să vă spun că atmosfera din oraș este una caracterizată de zarvă și de agitație, de aglomerație, ținând cont de populația Chinei, de căldură umedă combinată cu poluarea specifică marilor orașe, această combinație sufocantă fiind depășită de multe ori de mirosul de condimente, usturoi, bețișoare parfumate sau tăiței. Din descriere pare, cel puțin, greu de suportat, însă rămâne o amintire unică, prima senzație pe care o rememorez de câte ori aud despre China fiind mirosul puternic. Cromatica reprezintă și ea un contrast specific Chinei, întrucât vedem numeroase blocuri gri sau zgârie nori de sticlă, printre care se zărește un templu colorat în nuanțe magice, cum este Templul Raiului din Beijing sau piețele dominate de toate culorile, mirosurile, energiile, zgomotele, iar un bun exemplu în acest sens este Strada Culturii Antice.

       Dacă tot am discutat puțin despre culori, trebuie să aduc în discuție și roșul predominant din celebrul „Oraș Interzis”, magnificul complex arhitectural, care este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai valoroase muzee din China și, în fapt, din întreaga lume, având o colecție impresionantă de picturi, caligrafie, ceramică și antichități. Muzeul Palatului a fost înființat în 1925 și este situat în Palatul Imperial al dinastiei Ming (1368-1644) și al dinastiei imediat următoare, Qing (1644-1911).


        Fosta reședință imperială a devenit considerată ca fiind unul dintre cele mai importante situri de patrimoniu cultural, fiind inclusă în lista UNESCO. Muzeul Palatului se află în inima capitalei, accesul în el făcându-se prin Poarta Păcii Cerești - “Tian’an Men”, iar localizarea sa nu este lipsită de însemnătate, căci astronomii Chinei antice au corelat reședința imperială (pe care o considerau pivotul lumii telurice) cu Steaua Polară (centrul lumii cerești). Întreaga istorie și explicații de natură arhitecturală găsiți pe site-ul muzeului, pe care vă îndemn să îl accesați.https://en.dpm.org.cn/ Conform unui inventar, colecția lăsată de dinastia Qing numără peste 1.860.000 de piese, această colecție cuprinzând vase de sacrificiu, artefacte antice din jad, picturi și caligrafie datând încă din secolul al VII-lea, porțelan din dinastia Song și Yuan, o varietate de articole de email și lac, ornamente de aur și argint, antichități din bambus, statui religioase din aur, haine și podoabe din mătase și textile scumpe și mobilier. De asemenea, sunt păstrate multe cărți, documente, opere de literatură, organizate pe săli expoziționale care le permit turiștilor să vadă o parte din aceste artefacte.

       Capitala m-a impresionat profund, dar la fel de mult și „a opta minune a lumii” -Marele Zid Chinezesc - construcția gigantică, considerată cea mai mare de pe glob, ca volum și care a fost construită cu scopul de apărare a Chinei față de popoarele nomade de la granița țării. Este absolut impresionant și în prezent îți oferă o gamă de experiențe precum: activități tematice, vizite nocturne, organizarea unor evenimente private și nunți, drumeții, telecabină, restaurante, ședințe foto, trasee de familie sau trasee romantice, vizite în timpul răsăritului sau atunci când înfloresc cireșii, sau atunci când au loc evenimente astrologice sau chiar Anul Nou pe Marele Zid Chinezesc. Eu am vizitat Marele Zid într-o simplă zi de vară, fără să se suprapună cu vreun eveniment inedit, însă a fost oricum o experiență WOW. Dacă doriți să aveți o perspectivă mai amplă, vă invit să aruncați o privire și pe site http://www.mutianyugreatwall.com/homePage/toIndexEn

         Nu pot să închei articolul despre China fără a vorbi și despre muzeele din Beijing, precum: Muzeul Național al Chinei din Beijing (ce găzduiește o colecție permanentă impresionantă despre China Antică și numeroase expoziții temporare pe diferite teme extrem de interesante) http://en.chnmuseum.cn/; Muzeul Capitalei, muzeu de artă ce găzduiește o colecție de peste 200.000 de obiecte, inclusiv porțelan antic, bronz, caligrafie, pictură și sculptură, care ilustrează 500.000 de ani de istorie a Chinei, precum și a altor culturi asiatice https://www.sothebys.com/en/museums/capital-museum; Muzeul Național de Artă, care găzduiește o colecție impresionantă de arte fine, pictură chinezească, pictură în ulei, sculptură, schițe, caligrafie, caricatură, pictură lăcuită etc și artă folk, zmee, ceramică și porțelan , costume tradiționale, jucării, măști, păpuși etc.http://www.namoc.org/en/; Muzeul Aerului și al Spațiului din Beijing, impresionant datorită arhitecturii – construit în formă de avion, și datorită colecției și a activităților interactive dedicate tinerilor; Muzeul de Istorie Naturală și multe alte muzee extrem de interesante, despre care merită să citiți mai mult!


        Ultimul dintre acestea, Muzeul de Istorie Naturală este singurul pe care am avut timp să îl vizităm, ținând cont de faptul că la momentul respectiv eram cu un grup de copii, părea cea mai bună opțiune, deoarece este extrem de explicativ și de interactiv. Pentru tineri este o adevărată experiență, dar chiar și pentru adulți. Colecția include paleontologia, ornitologia, mamifere și nevertebrate, dar și o impresionantă colecție despre dinozauri.

      Așadar, vă doresc tuturor să ajungeți măcar o dată în China pentru că este o cu totul altă lume din orice punct de vedere, o civilizație inedită, cu o cultură spectaculoasă, cu o tehnologie atât de avansată încât orice informație ne vine printr-o cale mult mai interactivă.


       Până atunci, sper că v-am trezit puțin curiozitatea în legătură cu acest tărâm unic. Am încercat ca acolo unde s-a putut, să adaug link-uri către site-urile (foarte bine organizate) unor locuri care merită vizitate, măcar și virtual.

Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: