12.09.2022

Praga...

Capitala de pe Vltava sau „Orașul celor o sută de clopotnițe” , Praga este una dintre capitalele europene cu o istorie bogată și cu un trecut dinamic, interesantă de descoperit. Este un oraș ce ascunde minunății în fiecare colț al său și în orice direcție ai privi, inevitabil vei afla cel puțin o statuie. O capitală a cunoașterii și a descoperirilor, a arhitecturii impunătoare și a mecanismelor ingenioase, ce deține una dintre cele mai vechi universități europene – Universitatea Carolină din Praga, înființată în 1348.

Carol al IV-lea și orașul său mult iubit


       Orașul Praga este un oraș foarte vechi, fondat, în prima sa formă în secolul VII. Însă, cu siguranță, există o discrepanță uriașă între ceea ce era cetatea atunci și ceea ce a devenit orașul în timp. Este evident că evoluția tehnologică și arhitecturală au făcut ca orașul să arate astăzi așa, însă un personaj care a transformat, într-adevăr Praga în „orașul de aur” (așa cum mai este cunoscută capitala) este Carol al IV-lea, care a condus în secolul al-XIV-lea. El este cel care dezvoltă orașul atât ca mărime, creând Nové Město – Orașul Nou, vecin cu Staré Město – Orașul Vechi, dar și din punct de vedere cultural și economic. Înființează, după cum aminteam mai sus, Universitatea ce azi îi poartă numele, prima din zona est europeană, reconstruiește Castelul Praga și unul dintre podurile de pe Vltava ce azi se numește Podul Carol și tot în timpul domniei sale au început construcțiile Catedralei Vitus. În 1355, Carol este încoronat la Roma, devenind împărat al Sfântului Imperiu Roman, transformând Praga în capitala Imperiului. Din dorința sa de a face Praga cea mai frumoasa capitală europeană, ridică foarte multe clădiri și înfrumusețează aspectul acestora, investind în arhitectură. Clădirile din acea perioadă, multe păstrându-se și azi, sunt ridicate în stil gotic, împletit cu elemente decorative locale, astfel apărând „școala boemiană”.

Capitala Imperiului Habsburgic

       

       Praga mai cunoaște un episod de glorie, în timpul împăratului Rudolph al-II-lea de Habsburg, în secolul al XVI-lea. Acestuia îi plăcea să aibă la Curtea Imperială din Praga oameni care să îi trezească interesul și care să îl stimuleze intelectual, de la magicieni, la astrologi, artiști, filosofi etc. Atunci, în oraș, au trăit multe personalități importante, precum astronomii Tycho Brahe și Johannes Kepler sau pictorul Giuseppe Arcimboldo, care îi și oferă în dar împăratului, celebrul portret intitulat Vertumnus.

Castelul Praga


       Castelul Praga este una dintre principalele atracții turistice pe care orașul ni le oferă. Odată reședința regilor Boemiei, astăzi reședința președintelui Republicii Cehe, Castelul Praga găzduiește în interiorul zidurilor mai multe repere arhitecturale cu istorie, precum Catedrala Sf. Vitus, Bazilica Sf. Gheorghe, Turnul pulberilor, Vechiul Palat Regal, si Golden Lane. De asemenea, panorama este impresionantă, întrucât, de aici, Praga se vede în toată splendoarea sa. Este important să menționez faptul că dacă ajungeți la ora 12:00 aici, veți putea vedea schimbarea gărzii.

Podul Carol


        Podul Carol este unul dintre cele mai vechi din Europa, dar și unul dintre cele mai spectaculoase. Are în spate o legendă-superstiție foarte interesantă: podul a fost inaugurat la 5:31 pe data de 9 iulie 1357, astfel încât să se creeze o înșiruire simetrică 1-3-5-7-9-7-5-3-1, regele fiind pasionat de numerologie.

Praga... un oraș al statuilor...


       Întreg orașul este dominat de statui impunătoare, statui ecvestre, statui de diferite forme și mărimi, realizate în diferite stiluri. Numai pe Podul Carol putem găsi 30 de statui imense, realizate în stil baroc.

Ceasul Astronomic

       

      Ceasul este unul medieval, iar cadranul astronomic prezintă patru elemente principale: cercul zodiacal, un cerc rotitor extern, un model redus al Soarelui și un model redus al Lunii.

Biserica Maicii Domnului înainte de Týn


       Este una dintre cele mai importante catedrale din Praga, dominând centrul vechi al orașului, aflându-se la doar câteva minute de Ceasul astronomic.

       De asemenea, la toate catedralele mari ale orașului, în această perioadă a anului, vara, sunt organizate spectacole de muzică clasică și de muzică instrumentală tradițională din Boemia.

Grădina Zoo din Praga


      Situată lângă Palatul Troja (un alt punct pe care merită să îl treceți pe lista atracțiilor), Grădina Zoologică a fost înființată în 1931 și este considerată ca fiind între primele zece parcuri zoologice din lume. Are o suprafață de peste 50 de ha, ceea ce permite ca animalele să trăiască în condiții bune, care reproduc, pe cât posibil, mediul natural. O instalație pe cablu ajută vizitatorii obosiți să își mai odihnească picioarele câteva minute.


Praga, un oraș viu...

...un oraș viu, unde poți face o tonă de lucruri interesate, de diferite tipuri, de la a vizita catedrale, la a vizita Muzeul Național (poate una dintre cele mai impresionante clădiri), la a vizita Muzeul Sex Machines sau Muzeul Torturii, fie Madame Tussauds din Praga, ori chiar să jucați minigolf sau să vedeți Casa care dansează, ori să urcați cu funicularul până la Observatorul Astronomic...

Praga...noaptea

Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: