21.02.2022

Sankt Petersburg...

Orașul care m-a făcut să înțeleg că Parisul nu este singurul demn de numele „oraș al iubirii”...orașul care te transpune în vechi timpuri imperiale, cu palate, eleganță, decor baroc, artă și cultură!

Sankt Petersburg...un nou „oraș al iubirii”?


          S-a spus de multă vreme încoace că Parisul este „orașul iubirii” și, într-adevăr, este un oraș care te transpune în cel mai romantic și erotic scenariu de film, căci nu degeaba știm cu toții de „Ultimul Tango la Paris” și nu „Ultimul tango în alt oraș”... Însă nu despre Paris este vorba în acest articol, ci despre un oraș care, din mai multe motive, nu a fost adus la adevărata sa valoare, cel puțin nu acum, în vremurile noastre. Iar fiindcă februarie este luna iubirii, vă voi prezenta orașul pe care eu îl consider ca fiind printre cele mai romantice, însă nu o iubire ca acelea din filmele de secol XX, ci o iubire în stilul romanelor rusești de secol XIX, o pasiune de tip Anna Karenina sau Evgheni Oneghin (preferabil fără consecințele dramatice ale iubirii pasionale) 😊


           Sankt Petersburg este orașul pe care l-am privit cu alți ochi din momentul în care l-am văzut pe viu și nu doar în imaginația mea. Orașul care mi-a arătat că este mai mult decât se știe despre el. Construit la începutul secolului al XVIII-lea, din dorința lui Petru cel Mare, fosta zonă mlăștinoasă este astăzi orașul care își arată magia prin fiecare străduță romantică, prin fiecare magazin cu lumini calde, prin fiecare vitrină cu păpușele, jucării de lemn sau globuri de Crăciun și decorațiuni de casă în stil clasic.Orașul cu bulevarde imense, iluminate de superbe felinare, cu sute de palate și case aristocratice, cu nenumărate poduri cu o arhitectură impesionantă, ce redau aerul imperial al orașului. Sankt Petersburg este orașul cu cele mai lungi trepte rulante ce duc pe peronul metroului și cu unele dintre cele mai interesante stații de metrou. Locul cu unele dintre cele mai frumoase biserici și catedrale ortodoxe, cu palate exuberante și fastuase, orașul grandios... Desigur, orașul despre care vorbesc este asociat cu centrul propriu-zis, căci periferia acestuia este reprezentată de tiparul clasic de bloc gri comunist sau de vreo fabrică părăsită, însă dacă îl veți vizita, sunt convinsă că vă veți petrece timpul în centru, neavând oricum timp să vedeți tot ce se poate vedea.

Muzeul Hermitage


        Legat de viața culturală... aproape fiecare străduță, casă, biserică, palat are o poveste ce nu poate să nu fie interesantă și captivantă și voi fi bucuroasă să vă las pe voi să le descoperiți atunci când veți ajunge în acest oraș superb! Însă mă voi lega în articolul de față de câteva obiective-cheie, pe care nu aveți cum să le ratați!


        Desigur că primul dintre acestea este Muzeul Hermitage, alcătuit din: Palatul de Iarnă, Micul Hermitage, Marele Hermitage, Noul Hermitage și Teatrul Hermitage-ului, constituind un ansamblu cultural impresionant. Acesta este localizat în inima orașului și este absolut grandios, așa că nu aveți cum să îl ratați! Muzeul este printre cele mai mari muzee de artă din lume, având o colecție impresionantă, de peste 3 milioane de artefacte de toate tipurile (mai multe date despre inventarul muzeal găsiți chiar pe site-ul muzeului https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/about?lng=en) .


        Este fabulos !! O mulțime de încăperi fastuoase, pline de artă, căci expozițiile permanente ale muzeului oferă una dintre cele mai diversificate game de tablouri și sculpturi de diferite dimensiuni, bjuterii, arte decorative, unelte, arme, podoabe, elemente vestimentare etc., toate acestea provenind din diverse spații, din diverse timpuri. Astfel, plimbându-vă prin holurile și prin camerele palatului, veți putea vedea obiecte de artă provenite din timpul Antichității, din Evul Mediu, Epoca Modernă și până la obiecte de secol XX, din spații istorice precum: Grecia, Roma, Egipt, Orientul Mijlociu, zona nordică a Mării Negre, Siberia, vestul European - Germania, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos - zona Indiei, China, Japonia și desigur, spațiul rusesc. Găsiți toate aceste detalii referitoare la expoziții, la organizarea muzeului, la structurarea și împărțirea expozițiilor, dar și alte detalii administrative pe site-ul oficial al muzeului, care prezintă și o istorie punctuală, bine structurată cronologic, a palatului/muzeului, site pe care vă îndemn să aruncați o privire, fie că urmează să vizitați acest oraș superb sau nu!! Muzeul Hermitage rămâne unul dintre cele mai frumoase muzee pe care le-am văzut în viața mea!


        Niște lucruri interesante despre muzeu pe care am avut plăcerea să le aflu, pot fi încadrate în categoria fun facts: în timpul asediului nazist asupra orașului, numit în perioada comunistă Leningrad, din cauza faptului că tablourile trebuiau protejate și, deci mutate în locuri mai sigure, ingeniozitatea ghizilor muzeului a ieșit la iveală, aceștia continuând activitatea muzeală, prezentându-le elevilor ramele goale, dar spunându-le povestea din spatele operei de artă, ca și cum acestea ar fi fost acolo, pentru a-i face să uite ororile războiului prin artă și cultură. De asemenea, se povestește că Petru cel Mare, considerat întemeietorul Hermitage-ului, era, de fapt, neinteresat de artă, ci mai degrabă de ciudățenii, creând un „muzeu” terifiant, cu mumii, fetuși diformi și alte exponate bizare, și obligându-i pe supușii săi să îl viziteze, încurajându-i cu vodkă din belșug.


Țarskoe Selo


        Un alt monument-cheie care merită vizitat este Țarskoe Selo, satul țarilor. Probabil că doar citind numele, vă puteți imagina grandoarea și măreția ansamblului arhitectonic, tipic secolului al-XVIII-lea rusesc. Acest ansamblu cuprinde Palatul țarinei Ecaterina a II a, construit în stil baroc, cu interior decorat în același stil, dar și cu elemente art-nouveau. Palatul este un simbol pentru baroc-ul rusesc și uimește prin grandoare și prin somptuosul decor.


Desigur, una dintre cele mai faimoase încăperi ale palatului rămâne Camera de Chihlimbar. Alături de Palatul țarinei, se găsește și Palatul țarului Alexandru I al Rusiei, dar care se află într-un proces de restaurare, conform site-ului.


Cele două clădiri sunt înconjurate de două parcuri superbe, prin care vă puteți plimba ore întregi. În orice caz, vă sugerez să alocați măcar o zi pentru vizita frumosul ansamblu arhitectural și cultural Țarskoe Selo, alfat la 24 de km de Sankt Petersburg, dar vă invit și să accesați site-ul muzeului pentru mai multe informații – un site bine pus la punct, peste care merită să aruncați o privire!https://tzar.ru/en

Catedrala Sfântul Isaac și Biserica Mântuitorului Însângerat


      Un alt loc din Sankt Petersburg care mi-a tăiat răsuflarea este Catedrala Ortodoxă Sf Isaac, Isaac fiind sfântul ocrotitor al familiei Romanov. Este o catedrală de secol XIX, stil neo-clasic rusesc. Impunătoare rămân decorațiile interioare, fiind regăsite numeroase forme de artă monumentală și decorativă – pictură, sculptură, mozaic, vitraliu și piatră colorată. Iconostasul este impresionant, împodobit cu coloane de lapis-lazuli și malachit, iar altarul principal prezintă vitraliul lui Iisus, ceea ce este rar pentru arta bisericească ortodoxă. Tavanul catedralei este, de asemenea, magnific și impunător, picturile tavanului făcându-te să te simți aproape de cer și de universul divin. Cupola, acoperită cu 100 de kg de aur curat, se poate vedea chiar și din Golful Finlandei, făcând ca dintre catedralele cu dom să fie a patra din lume. Pentru mine rămâne ca fiind una dintre cele mai frumoase catedrale ortodoxe și nu doar!


        Iar dacă tot suntem la capitolul catedrale-biserici, vă recomad și vizitarea Bisericii Mântuitorului Însângerat (Catedrala Sângelui Vărsat - construită în locul în care a fost omorât Țarul Alexandru al II-lea), un simbol al orașului, dar pe care eu am putut-o admira doar de afară, fiind suspusă unui proces de restaurare. Este o construcție de secol XIX, dar care se diferențiază de toate celelalte clădiri din Sankt Petersburg specifice perioadei, urmând liniile arhitecturii medievale rusești (cu cupole sub forma bulbilor de ceapă), în spiritul naționalismului romantic.

        Desigur că sunt multe alte obiective turistice, biserici, palate, parcuri, străzi etc. care merită vizitate/văzute în Sankt Petersburg, numit și Veneția Nordului, precum: Peterhof, Mariinsky Theatre, Bulevardul Nevsky, stațiile de metrou, piața palatului, Crucișătorul Aurora, Catedrala Smol’nyy și multe altele.


        Să nu uităm de spectacolul nocturn pe care podurile luminate îl fac atunci când se ridică pentru a putea trece vapoarele pe Neva și de faptul că între lunile mai și iulie ne putem bucura de fenomenul nopților albe, când ziua este foarte lungă, fiind lumină până aproape de miezul nopții.


        Vă invit ca după ce contextul va deveni unul favorabil, să vizitați această bijuterie de oraș, plin de magie, de istorie, de poveste, de artă, de cultură, de romantism... Sankt Petersburg!!


     În partea stângă este o fotografie cu Catedrala Mântuitorului Însengerat, iar în partea dreaptă este  Catedrala Smol’nyy.







Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: