Cule oltenești

Cula Duca și Cula Greceanu


       Dacă spui Oltenia, spui cule. De la est la vest, de la nord la sud, în orice direcție ai merge, vei întâlni acest tip de case fortificate, unele aflate în stare de ruină, altele într-o stare avansată de degradare, iar altele…tocmai bune de vizitat. Am ales astăzi, pentru voi, zona Măldărești, în apropiere de Horezu, unde veți găsi cule din ultima categorie.


24.10.2022


    Aici se află Complexul Muzeal Măldărești, care cuprinde Cula Greceanu, Cula Duca, precum și Casa Memorială I.G. Duca, iar în imediata apropiere vă va atrage atenția superba biserică veche din sat, construită la finalul anilor 1700, împodobită cu picturile unor meșteri zugravi iscusiți și care, azi, face parte din patrimoniul cultural național.



        Revenind la cule, cea mai veche este Cula Greceanu, turnul ei fiind ridicat în secolul al XVI-lea (de fapt, termenul turcesc „kule” se referă la un turn, dar prin extensie am ajuns să ne referim la niște locuințe-turn fortificate, cu două sau trei etaje, cu un parter înalt, masiv, ridicate între secolele al XVII-lea și al XIX-lea de boierii munteni (olteni, în mod special), cu rol de apărare împotriva turcilor sau a cetelor de haiduci; zidurile groase, ușile întărite, ascunzătorile, gurile de tragere aflate pe toate fațadele, arhitectura simplă demonstrează rolul acestor locuințe, răspândite în toată zona balcanică, nu doar în Oltenia și în vestul Munteniei). Denumirea acesteia vine de la familia Greceanu, care a primit casa ca zestre de la Măldărești în secolul al XIX-lea. În 1934, pictorița Olga Greceanu și soțul său, Nicolae au restaurat-o, artista realizând și fresca ce ilustrează portretele celor din familia Măldărescu. Câțiva ani mai târziu a trecut în proprietatea statului, iar în prezent încearcă să ne redea atmosfera de la curtea unui mic boier oltean.



        Cula Duca (Măldărescu) a fost ridicată în 1812 (la etaj veți găsi o inscripție cu anul 1827, dar acela este anul realizării stucaturilor) de către Gheorghiță Măldărescu și achiziționată un secol mai târziu de I.G.Duca, om politic liberal, care, pasionat de tradiție, amenajează locuința într-un stil original, împodobind-o cu scoarțe, ceramică de Horezu și alte obiecte populare, dispărute ulterior.



        Îndrăgostit de meleagurile vâlcene, Duca își construiește în 1912, lângă culă, o casă de vacanță, proiectată de arhitectul Alexandru Ștefănescu. Are un singur nivel, este simplă, dar un minunat cerdac în stil românesc, întins pe toată fațada lungimii dă splendoare acestei locații.



        Așadar, în oricare dintre zilele săptămânii (mai puțin luni), între orele 10-18 - vara și 9-17 - iarna, puteți vizita Complexul Muzeal Măldărești.


     

        Pentru mai multe informații legate de cule, în general, vă sugerez să vizitați site-ul: https://culeinlumina.ro/ , un proiect excepțional și


 http://www.muzee-valcea.ro/index.php?f=muzee&m=5.


Indiferent că este fizică sau virtuală, vă doresc o vizită plăcută!


Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: