7.03.2022

         Voi vorbi strict din perspectiva experienței mele, însă sunt convinsă că toți cei care vor ajunge acolo, vor simți măcar o parte din trăirile pe care urmează să le descriu în articol. Am ajuns acolo într-o după-amiază de septembrie, când ziua făcea loc unei seri cu o răcoare blândă de început de toamnă, iar cerul părea că ia foc. Cum am coborât din mașină m-a izbit liniștea. La doar câțiva kilometri de agitația șoselei naționale, timpul părea că stă în loc, și totul se mișcă cu încetinitorul. Pentru minutele acelea cât am fost acolo, înconjurată de frumoasele animale, de aerul acela curat, de frunzele galbene, de toată natura care mă îmbrățisa, viața mea de zi cu zi...a luat o pauză. Am fost într-o cu totul altă lume, în cu totul alt film, o experiență pe care numai un asemenea loc ți-o poate oferi... cu adevărat un loc de poveste. Cum treci de gardul ce desparte lumea reală(parcarea) de lumea de poveste, se deschide o priveliște ce-ți taie răsuflarea. Este un tablou pentru care ai perspectiva necesară să-l vezi în toată splendoarea lui, dar care, totodată, îți permite să simți că faci parte din el. Singurele elemente dinamice din această imagine statică sunt frunzele care zboară din când în când și mersul calm, imperial al unui zimbru sau al unui cerb. Se mai dinamizează un pic atmosfera când căprioarele sau cerbii tineri îți simt prezența si vin din depărtare către gardul care vă desparte de lumea lor. Este o senzație extraordinară atunci când au libertatea să aleagă ei să se joace cu tine, să te simți, cumva, tu captiv și ei în libertate, senzație pe care ți-o dau hectarele de teren pe care se întinde casa lor - pădurea. Nu găsesti pe partea stângă a locului nici măcar o secundă trăirea de grădină zoologică. Este drept că dacă întorci capul spre dreapta vei vedea câteva cuști, care, poate, ar fi bine să dispară, cu toate că sunt generoase si ele ca spațiu, dar tot captivitate este...

Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă” din Neamț

       Articolul de azi se va axa pe lumea de acasă, căci voi scrie despre un colț de rai din România.

Există un astfel de loc în județul Neamț, un loc în care toată agitația vieții urbane dispare, în care toate problemele cotidiene par să nu mai existe, o zonă magică, unde simți cum fiecare respirație îți ia din greutatea de pe umeri. Este vorba despre Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă”.


        În ceea ce privește scopul principal al vizitei, zimbrii, nu voi face aici vreun istoric al repopulării acestei specii sau alte detalii legate de faună. Vă sugerez doar sa vă găsiți acolo în timpul când li se pune mâncare (vă puteți interesa la nr. de telefon de mai jos), pentru a-i vedea de aproape. Altfel, există niște locuri special amenajate la înălțime pentru observarea zimbrilor din depărtare.

Dacă ești norocos, poți simți greutatea cu care calcă pământul o turmă de zimbri, sau ai posibilitatea de a te conecta cu celelalte animalele căci gardul este mai mult să fie, nu este unul solid care să îți lase impresia de îngrădire în vreun fel, astfel că poți hrăni căprioarele, ceea ce am făcut și eu, si este un sentiment minunat, să se uite în ochii tăi cu cei doi cărbuni ai ei, calzi și blânzi!

Poți vedea de foarte aproape toate animalele, iar rezervația este foarte bine îngrijită!


      Vă îndemn să faceți o vizită aici, în anotimpul care vă place cel mai mult! Este un loc magic, iar odată ajunși acolo, puteți afla o mulțime de lucruri noi despre speciile respective, fie vorbind cu îngrijitorii animalelor, specializați în domeniu, fie citind ideile de pe panourile de informații.


Cu siguranță, dacă ajungeti în zonă, aveți multe alte atracții turistice: Cetatea Neamțului, case memoriale, mănăstiri etc.


Vă doresc o vizită plăcută!

Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!