15.10.2022

Așadar, destinația de azi este Alba Iulia, iar locul ales spre prezentare, desigur, Catedrala Încoronării, un lăcaș de cult ortodox, construit special pentru evenimentul ce avea să încununeze realizarea dorinței românilor: ROMÂNIA MARE.

Catedrala Încoronării,

Alba Iulia

           ...Dacă aș închide ochii și mi-aș imagina un fir de ață al istoriei, întins de la 15 octombrie 1922 la 15 octombrie 2022, acesta ar avea două noduri mari, grosolane, unul la sfârșitul anului 1947 și unul la sfârșitul anului 1989, ar avea părți înnegrite (și nu de trecerea timpului,ci de urâțenia timpurilor), ar avea părți poleite cu aur, dar firul, pe dedesubt, ar sta să se rupă, ar avea către final multe pete, dar ar fi solid. La capătul celălalt, cu siguranță, firul ar fi de mătase, și chiar dacă ar fi cea mai veche parte a lui s-ar păstra cea mai curată, pentru că cei care au țesut istoria acum 100 de ani, au facut-o cu dragoste și dăruire, crezând în ceva și gândindu-se la urmași. Asta se întâmpla la 15 octombrie 1922, când Regele Ferdinand și Regina Maria erau încoronați la Alba-Iulia, în Catedrala Încoronării, ca regi ai României Mari.

Construită în mai puțin de un an, Catedrala urmează tiparele arhitecturale ale începutului de secol XX, încadrându-se în stilul neobrâncovenesc, având un plan în cruce greacă și reproducând modelul bisericii Curții Domnești din Târgoviște. Frescele poartă semnătura pictorului Costin Petrescu, cel care, câțiva ani mai târziu, va realiza Marea Frescă a Ateneului Român. Nișele pridvorului sunt împodobite cu plăci comemorative ce ilustrează scene reprezentative din istoria românilor. Turnul clopotniță, înalt de 52 de metri, este un reper al orașului, văzându-se de departe și este străjuit de busturile celor doi regi ai României Mari.

Jocul „Drumul Coroanei”

       Consider că fiecare eveniment istoric ar trebui comemorat, mai ales unul de o asemenea importanță. Din acest motiv, astăzi, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Încoronării de la Alba-Iulia din 15 octombrie 1922, am onoarea de a dărui copiilor din țara noastră, șansa de a învăța istoria națională într-un mod distractiv: jocul „Drumul Coroanei

Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: