Palatul Primăverii - Casa Ceaușescu

         Când ne gândim la perioada comunistă, ne imaginăm o lume gri, plină de constrângere și compromis, o lume cu mulți oameni dezumanizați din cauza fricii, o lume dirijată de teamă, sărăcie, foame, frig...e greu să ne imaginăm lux, opulență, mobilă scumpă, marmură dintre cele mai prețioase, păuni în curtea casei, lampadare impresionante sau băi de aur, fie mozaicuri sau o mini grădină botanică în interiorul unei case.


          Ei bine, nici nu trebuie să facem un exercițiu de imaginație, căci putem vedea cu proprii ochi o realitate dură, aceea că acest contrast a existat! În timp ce oamenii mureau de foame, așteptând la cozi interminabile, suportând nopți la rând frigul, sărăcia, fiind obligați să se mulțumească cu ce li se dădea – aproape nimic - și suportând tot felul de privațiuni, în zona Herăstrău se afla celebrul „Palat al Primăverii”, în care conducătorii statului comunist, Soții Ceaușescu și cei trei copii ai lor, locuiau!

21.03.2022

         Astăzi se poate vizita Casa Ceaușescu, ba chiar este vorba despre un tur ghidat și este o experiență foarte interesantă. Pe mine, personal, m-a trecut prin toate stările, de la șoc, la furie, la tristețe, la curiozitate, la milă, la dezgust...Admiram opulența casei, pe de-o parte, pe de alta, fiind contrariată de anumite aspecte legate de design, dar mai presus de toate opiniile estetice, mă gândeam constant la comparația prezentată mai sus! Vedeam toți copiii care nu au avut șansa ca măcar să viseze la ceva mai mult decât viitorul în fabrică, vedeam toți tinerii studenți, dornici să citească ceva mai mult decât acele câteva cărți din bibliotecă, toți bătrânii care se chinuiau, toate familiile înghesuite în garsoniere, după demolări și lacrimile acelor familii care și-au pierdut tot ce-au adunat într-o viață... și toate astea ca să fim cu toții egali. Și mă întrebam, în timp ce eram în celebra baie de aur...„unde e egalitatea?” promovată de partid și, implicit, de cei ce se bucurau de această încăpere în care mă aflam. Și de la dezgust și milă ajungeam iar la nervi, iar gândurile îmi erau o sută, și îmi aminteam de „Ferma animalelor”, apoi de seria „Amintiri din epoca de aur”, apoi de povești ce le-am auzit de la oamenii care au trăit în acel regim și, în final, simțeam recunoștință pentru faptul că trăiesc vremuri mai bune, pentru faptul că pot învăța istoria așa cum a fost sau, cel puțin, o istorie mult mai veridică, și pentru faptul că am libertatea de a scrie acest articol acum!


          Exceptând trăirile mele, și, privind obiectiv, recomand vizitarea acestui edificiu, care face cunoscută o pagină de istorie românească recentă.


          Vă doresc o vizită plăcută!


    Informații utile:

  • Program: marți-duminică, 10-17
  • Vizitarea se face în baza unei programări
  • tel. 0213180989
  • Bld Primăverii 50


Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: