Casa memorială „Anton Pann”

14.03.2022

Ce imagini îmi vin în minte când rostesc numele lui Anton Pann?


     Nu pot vedea decât atmosfera de început de secol al XIX-lea, mahalalele orașului, țigănci cu flori, îmbrăcăminte cu influențe orientale, zarvă, picioare desculțe în colbul străzilor înghesuite, vânzătorii ambulanți, cârciuma la care caută cu toții să se strângă, muzica ce răsună fie dintr-un han, fie dintr-o casă boierească, fie dintr-o biserică, iar în toată această atmosferă, îmi iese în evidență un tânăr genial, creativ, complex și jovial, a cărui veselie animă și mai tare atmosfera de pe strada cu Biserica Lucaci.


Cum de-l pot „vedea” în această imagine?

          Acum câțiva ani am avut onoarea de a cânta pe scena unui festival, frumoasa melodie „Până când nu te iubem”, scrisă de Anton Pann, motiv pentru care am avut curiozitatea de a afla mai multe despre acesta. Desigr că, din informațiile citite despre el, am aflat multe lucruri ce țin de aria culturală, de textele pe care a reușit să le culeagă, de importanța lui în domeniul folcloric și etnografic, de talentele sale muzicale, de abilitățile de compozitor, de capacitățile sale din domeniul literar, dar am aflat și foarte multe despre spiritul său. Un om plin de viață, glumeț și relaxat, probabil calea sa către succesul în ce privește interacțiunile umane, relații fără de care, poate, nu ar fi reușit să fie cine este astăzi, căci o sursă primară de care s-a folosit aproape mereu a fost reprezentată chiar de oameni. A reușit mereu să îi asculte, să râdă cu ei, să afle de la ei tot felul de lucruri, pe care mai apoi să le transforme în artă, în poveste, în literatură.


        Când am vizitat casa memorială „Anton Pann” mă așteptam să fiu transpusă exact în această lume despre care vorbeam mai sus, însă, am rămas surprinsă să văd că muzeul pune foarte mare accent pe tehnologie, pe gadget-uri actuale, fiind foarte modern. Prima reacție a fost să fiu contrariată, dar imediat ce am început să-l vizitez, mi-am dat seama cât de interesant este, cât de bine organizat, și cât de interactiv, stimulându-te atât vizual, cât și auditiv. Este plin de surprize frumoase pentru cei ce-l vizitează, și în fiecare cameră ți se oferă cel puțin un punct de atracție care te provoacă să afli informații cu ajutorul mijloacelor tehnologice ale secolului al XXI-lea, oferind, astfel, o experiență ce aduce alături trecutul și prezentul.


        Casa memorială „Anton Pann” ține de Muzeul Național al Literaturii Române, la fel ca multe alte asemenea case memoriale din București, despre care urmează să vă dau detalii în viitor.


Vă doresc o vizită plăcută!

Informații utile:


- Strada Anton Pann, 20, sector 3, București

- Program: marți-duminică; 9:00 - 17:00 (1 noiembrie - 28 februarie); 10:00 - 18:00 (1 martie - 31 octombrie)

-https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-anton-pann/


Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: