18.07.2022

Casa memorială „Lucian Blaga”

"Aici e casa mea. Dincolo soarele și grădină cu stupi. Voi treceți pe drum, vă uitați printre gratii de poartă și așteptați să vorbesc. - De unde să-ncep?"

       A cunoaște omul din spatele mesajului poetic/artistic, înseamnă, pentru mine, a-i înțelege mai bine opera și a aprecia mai mult moștenirea lăsată lumii. Aflând cât mai multe lucruri despre viața unui poet, scriitor, artist, ți se deschid noi orizonturi de interpretare a mesajelor sale, întrucât biografiile, casele memoriale, obiectele personale te introduc în universul său creator.


      Știu că cele mai multe dintre casele memoriale - căci despre una dintre ele este articolul de față - nu mai pot reflecta realitățile în care artiștii s-au născut, au creat, au compus, dar, cu siguranță, muzeografii se străduiesc, măcar și prin punerea în valoare a unor obiecte ce au aparținut celui a cărui memorie se încearcă păstrată, să ne releve frânturi din puzzle-ul vieții acestora.


          Așa se întâmplă și în cazul Casei Memoriale “Lucian Blaga”, din Lancrăm, casă în care acesta s-a născut și a locuit până la 12 ani (1907), dar pe care mama sa a fost nevoită să o vândă după moartea lui Isidor Blaga, tatăl poetului. După aproape un secol, casa este răscumpărată de statul român, devenind muzeu, fiind restaurată după descrierile lui Blaga din “Hronicul și cântecul vârstelor”. Au fost aduse aici colecții, manuscrise și obiecte personale: călimara, pardesiul, pălăria, valiza poetului etc.


           Sunt aproape 350 de km de la București până în satul Lancrăm, dar doar 12 km de la Alba Iulia, așa că dacă vă aflați în inima Transilvaniei și aveți un pic de răgaz, setați GPS-ul pe Ulița Veche, 234, Lancrăm, și veți descoperi acolo o casă albastră, cu o grădină frumoasă și copaci umbroși.


           Aveți grijă să nu fie luni sau trecut de orele 16!

           Și dacă mai găsiți 10 minute, puteți aprinde o lumânare, la mormântul din cimitirul vechi al satului, celui ce spunea: “E din neamul mare al licuricilor - omul: un vierme ce se transformă în lumină când iubește”.


Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: