28.03.2022

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck

         În inima capitalei, în zona Dorobanți-Victoriei, mai precis, pe Strada Vasile Alecsandri, nr.16 se găsește o adevărată bijuterie… „Casa Storck” sau „Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”.


De ce bijuterie?


      Arhitectura casei (construită între 1911-1913), de factură germanică, basoreliefurile de pe fațadă, dar, mai ales interiorul, ne determină să o considerăm astfel. Sculpturile, picturile, frescele, piesele de mobilier și toate celelalte detalii decorative, ne introduc în fascinanta lume a creației artistice a unei familii (pentru că nu găsim aici doar lucrări ale soților Storck, ci și ale altor membri ai familiei), care la cumpăna dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea și-a lăsat amprenta asupra vieții artistice românești.

        Picturile și frescele, inclusiv tavanul pictat, decorațiunile cu flori si păsări, nudurile, tema dragostei, toate acestea dau o căldură si un aer intim spațiilor în care pictorița Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie profesor la o universitate de arte (de stat) din Europa, și-a desfășurat activitatea. Pe de altă parte, intrând în universul sculptorului Frederic Storck, vom descoperi un spațiu auster, sobru, cu pereți albi, dar care pune, astfel, în evidență fiecare lucrare.


       În contrast cu ideea de bijuterie a casei se află starea de conservare a locației, care, cu siguranță, merită o atenție deosebită din partea autorităților, care, însă, se pare că se află într-o imposibilitate juridică.


      Cert este faptul că ar fi de dorit să se bucure cât mai multe generații de un loc încărcat de istorie și frumos, iar noi, cei care încă o putem face, cu siguranță, putem găsi un ceas, două în care să ne bucurăm sufletul și să medităm un pic la „Dragostea pământească” și „Dragostea spirituală”, în fața celor două fresce care au fost martore ale emancipării femeilor române.


     Vă îndemn să aflați poveștile la fața locului!

     Vă doresc o vizită plăcută!


Informații utile:


- Strada Vasile Alecsandri, nr.16

- https://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-storck.html

- Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)


Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: