26.09.2022

Muzeul „Dr. Nicolae Minovici”

      Astăzi vă voi spune povestea unui loc plin de tradiție, de vechi, de frumosul de altă dată…o oază a românescului de odinioară, într-o mare de modernitate, clădiri de sticlă și agitație urbană: Muzeul Nicolae Minovici.


       Construită în 1905, „prima casă în stil popular românesc” se ridica la limita nordică a Bucureștiului, fiind realizată de arhitectul Cristofi Cerchez, la îndrumarea doctorului Nicolae Minoviciu, pasionat de arta populară românească. Cu toate că aceasta a fost construită cu scopul de a fi o casă de odihnă, din 1906 devine „casa” unei impresionante colecții de artă etnografică românească și primul astfel de muzeu din București „Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.

       Clădirea este o bijuterie arhitecturală și este considerată ca fiind un sit aproape unic în oraș, încă din anii 1930, imobilul fiind declarat monument. Dacă vă doriți să admirați o astfel de comoară arhitecturală, reprezentativă pentru stilul neoromânesc, merită să o alegeți pe aceasta, iar dacă tot faceți acest pas, vă invit să și vizitați muzeul, întrucât colecția este cu adevărat spectaculoasă. Pentru mai multe detalii, vă invit să aruncați o privire pe site-ul muzeului, link pe care îl atașez mai jos.


       Vă veți bucura ochii cu frumoasele costume de port din regiunile Suceava, Ilfov-Vlașca, Argeș, țesături din Oltenia, ceramică șicoane pe sticlă din Ardeal , peștemanuri, catrințe, cămăși, ștergare de cap, porturi-nădragi, ilice, cămăși cu mâneci de borangic, brîie, scoarțe, cergi, fote etc. Desigur că elementele ce țin de ceramică sunt, de asemena, numeroase și variate, cele 200 de ouă încondeiate poarti specifiul regiunii de origine, iar capela deținută de Muzeu este construită în bolți cu chenare, asemenea vechilor așezări feudale. Astfel, oriunde v-ați uita, în interiorul Muzeului vor exista numeroase elemente care să vă capteze atenția.


         Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici are o vechime de peste 100 de ani, reprezentând un simbol pentru muzeografia românească și reprezintă un loc al cunoașterii trecutului, pe care vă îndemn să îl vizitați, pentru a afla viața unei familii cu o poveste impresionantă, dar și pentru a admira o parte din arta populară românească.


Informații utile:



Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: