9.05.2022

Muzeul Național de Artă din Timișoara

        Există în fiecare oraș repere turistice pe care nu le poți rata, ori de câte ori te-ai duce în acel loc...

        De câte ori mă întorc în Timișoara, pașii mă poartă, invariabil, către Piața Unirii, locul în care, într-o zi fierbinte de vară, în care orice mică adiere de vânt aruncă limbi de foc către tine, am găsit tot ce puteam să îmi doresc mai mult: un muzeu superb.

        Sunt o mare iubitoare de artă, dar din acea primă vizită la Muzeul Național de Artă din Timișoara, căci despre el este vorba, amintirile mele se leagă nu doar de imaginile vizuale, ci și de senzații mult mai lumești.

        Centrul vechi al orașului și Piața Unirii sunt zone arhitecturale splendide, dar lipsite, aproape în totalitate, de copaci care-ți pot oferi în arșița verii un pic de umbră, astfel că, intrarea în superbul Palat Baroc, ce găzduiește astăzi MNArT, nu poate fi decât o binecuvântare și pare, într-o astfel de zi, un tunel care te duce din iad în rai. Răcoarea pe care o oferă o astfel de clădire ce datează din secolul al XVIII-lea, plus ambianța plăcută și personalul extrem de amabil au făcut din acea vizită o experiență minunată.

       În ce privește expozițiile permanente, acestea sunt bogate și bine organizate: șase săli destinate Artei Europene, cu lucrări de secol XV -XVIII, expuse cronologic și grupate pe școli și stiluri; o Galerie de Artă Modernă Românească ce cuprinde peste 150 de picturi și sculpturi, prin a căror înșiruire este evidențiată evoluția artei românești între anii

1850 - 1970; patru săli destinate expoziției permanente de Icoane Bănățene, cea mai veche fiind una din veacul al XVII-lea; colecția de Pictură Veche Bănățeană, care aduce în fața publicului lucrări executate sub influența barocului târziu, neoclasicismului, curentului Biedermeier și a academismului vienez, cu un accent puternic pe portretistică; colecția Corneliu Baba și colecția de Artă Decorativă cu aproximativ 1500 de piese din domeniul ceramicii, sticlăriei, textilelor, mobilierului etc.


        Spuneam la începutul articolului despre reîntoarcerea în acest spațiu cultural cu orice ocazie. La fiecare vizită aici am găsit noutăți, de aceea am ales să-l numesc „spațiu cultural” și nu muzeu. În această primăvară am avut bucuria să prind aici o expoziție temporară de stampe japoneze, dar voi puteți avea norocul să prindeți o lansare de carte, un concert, un festival de muzică veche, o sesiune de interviuri, serate diverse, o colecție personală expusă temporar, conferințe sau orice alt eveniment cultural. 


      Ca plusuri, aș vrea să menționez faptul că mi se pare extraordinar că muzeul este deschis pe timpul verii până la 21:00, că are deschidere către mediul online, prețul accesibil al biletelor, politica de reduceri și posibilitatea achiziționării biletelor grupate pentru mai multe muzee.


     Ca un minus, într-o societate extrem de comercială, poate ar trebui să acorde un pic mai multă atenție zonei de suveniruri, căutate de către turiști.



     Vă invit, așadar, să vă bucurați de tot ce poate să ofere Muzeul Național de Artă Timișoara!


Informații utile:



Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: