Muzeul „Theodor Pallady”

7.02.2022

        O stradă liniștită din București, ferită de zgomotul marilor bulevarde: Strada Spătarului. La numărul 22 poți remarca ușor o casă străjuită de copaci seculari și cu o grădină superbă. Îți va atrage atenția, cu siguranță, arhitectura tradițională românească, cu cerdac la etaj. Este casa Melik, o casă ridicată în secolul al XVIII-lea, poate una dintre cele mai vechi din București. De unde numele ei? Vă recomand ca într-una din după-amiezile toride de vară, să vă luați vreo două ore pentru a o vizita, și înainte de a intra în casă (muzeu), să stați 15-20 de minute la răcoare, pe una dintre băncile din grădina plină de trandafiri și să răsfoiți un pliant din care veți afla povestea locului. Tot aici, veți găsi și statuia lui Theodor Pallady, realizată de Gheorghe Anghel.


      Da, a lui Pallady, pentru că în casa Melik, astăzi, se găsește muzeul cu același nume. Muzeul găzduiește colecția soților Serafina și Gheorghe Răut. Cunoscut amator de artă și apropiat al lui Pallady, Gheorghe Răut și-a alcătuit colecția pe care o putem admira expusă în muzeu. Pictura europeană, din secolele XVI-XIX, sculptura mică (greco-romană, egipteană, chineză, japoneză, persană etc.), piesele de mobilier, textilele, arta decorativă, alături de creațiile palladyene din perioada în care maestrul a trăit în Franța, vor face ca vizitarea celor 8 săli să fie o plimbare prin timp și spațiu.

         Mi-a plăcut faptul că în vremuri normale (nu de pandemie), în cerdacul de la etaj se țineau - și sper că se vor mai ține - cursuri de inițiere plastică pentru cei mici, menite să stimuleze dezvoltarea sensibilității, a imaginației și creativității, dar și familiarizarea acestora cu universul muzeal.

Vă doresc o vizită plăcută!

Informații utile:


  • Str. Spătarului, nr.22, București
  • 021 211 49 79
  • www.mnar.arts.ro
  • program: miercuri - duminică, 10 - 18

Vrei să fii la curent și cu alte informații de acest gen?


- Te invit să te abonezi la newsletter, dând click aici!

Alte articole similare care s-ar putea să-ți placă: